Naposledy aktualizováno: 20.04.2024 07:57:28
Na úvodní stranu

Obecní knihovna Předměřice n.L.

2023

Spisovatelé našeho kraje

V hodinách vlastivědy se žáci 5. ročníku seznamují s osobnostmi našeho kraje. Patří mezi ně také spisovatelka Božena Němcová. Do knihovny si přišli žáci prohlédnout knihy pohádek a různá vydání její nejznámější knihy Babička. Dozvěděli se několik zajímavostí o této knize a seznámili se s jejími ilustrátory - Adolfem Kašparem, Václavem Špálou a Vladimírem Tesařem.

Hrajeme si na ilustrátory

Dne 22. listopadu navštívili knihovnu již podruhé v tomto školním roce žáci 1. A. Při první návštěvě se dozvěděli, co vše si mohou v knihovně půjčit, jak je knihovna uspořádána a jak se ke knihám chováme. Při druhé návštěvě jsme si povídali o ilustracích v knihách a připomněli jsme si ilustrátorku Helenu Zmatlíkovou, která se narodila před sto lety. Děti si prohlédly knihy, které ilustrovala, a pak si samy zahrály na ilustrátory. Své obrázky připojily k básničkám Jiřího Žáčka, dalšího listopadového oslavence. Jejich povedené výtvarné práce zdobí naši knihovnu. 

O pověstech s žáky 5. třídy 

Co je pověst a co vyprávějí české národní pověsti o našich nejstarších dějinách? V hodině vlastivědy 12. září si to přišli do knihovny zopakovat žáci 5. třídy. S připravenými úkoly na stanovištích si poradili velmi dobře. 

Červen v knihovně

Slavnostní vyhlášení zábavné čtenářské soutěže Lovci perel za školní rok 2022/23 proběhlo 20. června. Soutěže se zúčastnilo 93 čtenářů z 1. - 8. tříd, kteří nasbírali celkem 426 perliček. Diplomy a věcné ceny získali nejúspěšnější čtenáři v jednotlivých kategoriích od předškoláků až po kategorii nejvyšší. Absolutní vítězkou se stala žákyně 8.A s počtem 25 perliček. Těší nás velký počet zúčastněných čtenářů a jejich zájem o čtení zajímavých knih. Soutěž bude pokračovat i v příštím školním roce!

Galerie

V rámci třídního projektu Krtek je náš kamarád navštívili knihovnu žáci 1.A a 1.B.

Žáci 2. A a 2.B si přišli do knihovny pohrát s básničkami různých autorů.

Galerie

Pasování prvňáčků na čtenáře

V závěru školního roku probíhá v knihovně tradičně pasování prvňáčků na čtenáře. Ve středu 7. června navštívili knihovnu žáci 1.A a 1.B se svými třídními učitelkami. I letos přijela královská rodina z Písmenkového království, aby dohlédla na průběh slavnostního dopoledne. Samotnému pasování totiž předcházelo plnění čtenářských úkolů a složení slavnostního slibu, ve kterém děti slíbily, že budou nejenom číst, ale že se také budou o knížky dobře starat. Podpořit a povzbudit děti přišli i jejich rodiče a další hosté. Děti byly velmi šikovné a s úkoly si poradily hravě, a tak je mohl král Abecedník všechny pasovat na čtenáře stejně, jako dříve panovník pasoval statečné muže na rytíře. Jako upomínku na tento den obdržely děti drobné dárečky. Těšíme se, že se z nich stanou pravidelní čtenáři naší knihovny. 

Galerie na  https://zs.pnl.cz/pasovani-prvnacku-na-ctenare-2/#more-48958 

Cesta knihy ke čtenáři

V květnu knihovnu navštívili žáci 1.A a 1.B, aby se dozvěděli, co má kdo při vytváření knihy na starost a co vše je třeba udělat, než se kniha dostane do rukou čtenářů. Vyzkoušeli si práci jazykového korektora, odborného korektora a grafika. Čas byl i na prohlížení knih. Někteří si knihu také vypůjčili. 

Galerie

Noc s Andersenem

V pátek 31. března se naše knihovna opět zapojila do celostátní akce Noc s Andersenem. Byla to naše patnáctá noc a její účastníci, žáci 3.A, zažili setkání s pravěkem. Celovečerní program byl inspirovaný knihou Eduarda Štorcha Lovci mamutů, se kterou se žáci seznámili v hodinách literární výchovy. Účastníci pravěké noci se rozdělili do tlup, vymysleli jejich jména, nakreslili vlastní znak a mohli se pustit do plnění úkolů, například luštit slova související s pravěkem. Vyzkoušeli si, jak je to těžké sdělit vzkaz beze slov jen pomocí posuňků, nebo se domluvit pomocí obrázků. Malovali jeskynní malby a zahráli si na archeology, kdy z nalezených "střepů" slepovali nádoby. Seznámili se také se vpichovanou keramikou, jejíž naleziště byla objevena v sousedních Lochenicích. V tělocvičně trénovali rychlost a hbitost, "lovili" mamuta a šplhali do korun stromů. V kuchyňce si upekli ovesné placky, které ochutnali druhý den ke snídani. Protože všichni prokázali odvahu a všechny úkoly splnili výtečně, zasloužili si na rozloučenou odměny a dárečky. 

Galerie

Beseda se spisovatelkou Michaelou Fišarovou

V pátek 20. ledna navštívili knihovnu dva milí hosté: spisovatelka knih pro děti a mládež, paní Michaela Fišarová, a herec a moderátor, pan Miroslav Reil. Uskutečnily se zde dvě besedy s žáky šestých a sedmých tříd.  V úvodní části paní spisovatelka dětem prozradila, že je také paní učitelkou a že náměty pro své knihy často čerpá právě z příhod, které s dětmi zažívá, a tak jsou i děti spoluautory knih. Svá díla dětem představila. Se šesťáky pak besedovala o knize Ela v zemi trollů, kde se čtenáři seznamují se životem a přírodou na tomto ostrově prostřednictvím vyprávění malého děvčátka. Kromě toho si děti mohly vyzkoušet, jak se na Islandu tvoří příjmení.  Žáci sedmé třídy se zamýšleli nad nelehkým osudem dětí v knize Nikolina cesta. Ukázky z knih skvěle přednesl a zdramatizoval a děti také pobavil pan M. Reil.

Galerie